Thursday, June 16, 2011

Adventure race Tara 2011

Proteklog vikenda ja na Tari, deo Kaluđerske bare, održana Adventure race. Iako sam bio dobro informisan o organizacionim (ne)sposobnostima ljudi koji su je i organizovali, ipak nisam mogao da verujem da će biti ovako loše. Prvobitna informacija koju smo dobili je bila mountain bike, orienteering i canyoning, sve zajedno neki 50 km. Tako smo i sastavili ekipu ne toliko fizički jaku, ali spremnu da odgovori postavljenom izazovu. Mali Maslačak (Vojkan i ja) - njegov deo oko canyoning-a (uže, pojas i slično), a moj deo oko orijentirniga, sve u cilju da pariramo drugim ekipama koje su možda fizički bolje pripremljenije od naše. Dogovoren je sastanak sa kapitenim u petak uveče i onda šok na sastanku... Nema canyoning-a, mtb nekih 17 km i orijentiring oko 6 - 7 km. Zar smo zbog ovoga zapucali čak na Taru??? Organizovana je bila kompletna logistiku oko prevoza bicikli, čekanja, vraćanja opreme za oba tima... Na moje pitanje za planirano vreme pobednika dobih odgovor da se cilj zatvara u 19h (start je bio predviđen za 9 h), pa za 10 h ću sa Tare stići do kuće... Pitam se da li se u ovom slučaju može primeniti Zakon o zaštiti potrošača (korisnika)?

Ali dobro, osvanula je i subota došli smo na start koji je opet kasnio nekih 20 minuta (rečeno u 10 h). Mass start na mtb i suvo pedalanje po asfaltu, osim oko 1 - 2 km po makadamu, nakon toga se prečlo na orijentiring, sakupljanje kontrola uz put i opet mtb do mesta gde smo ih ostavili i završetak trke orijentiring (opet put varijanta).

Bilo je i bonus vremenskih kontrola koje su u sumi iznosile preko 70 % vremena pobednika, što ne bih dalje komentarisao. 

Kao što se iz priloženog može videti, od starta do 1. KT bicikl se uglavnom vozio po asfaltu, samo mali deo je bio van asfalta. Od 1. KT je počinjao orijentiring deo, pri čemu je trebao voditi računa o redosledu KT, 1-4-5-8-11-12 dok su KT 2, 8-1 i 6 imale vremenski bonus od 5, 40 i 20 minuta. Tačke 2 i 8-1 su se dobijale presekom dobijenih koordinata (koje naravno nisu bile tačne za 2. KT). nakon završetka orijentiring dela opet je na red došao biking do dela gde predviđenog za ostavljanje (hotel Tara) i onda ponovo orijentiring deo. I onda moja greška u proceni potrebnog vremena i rastojanja do bonus tačke i odličujemo se da ne idemo po bonus. Dve nedelje pre trke sam izvrnuo skočni zglob (koji je i dalje otečen) i dosta sam se plašio kako ću izdržati na trčanju, pa je pitanje kako bi zbog toga prošli, jer se išlo kroz potok do tačke 8-1. I do kraja put varijanta do cilja i vreme od 1h 56min bez bonus minuta, a vreme pobednika 1h 30 minuta.

Iskreno, mnogo više sam očekivao od ove trke i organzatora, ali šta da se radi treba praviti selekciju trka i po osnovu organizatora trke. Imali su dobre uslove, prirodu, vreme i dosta takmičara, ali su se pokazali kao nekompetentni i ne na visini zadatka.

Naravno sve te stvari smo brzo zaboravili i u dvorištu kuće gde smo bili smešteni smo se uz roštilj, muziku i  karaoke jako dobro proveli. Imali smo bolje ozvčenje nego organizatori trke :)

Evo još neka sličica:

 pred start

prema 6. KT
 start trke



  

Sumarak 2011

Evo posle duže neaktivnosti da nastavim tamo gde sam stao...

Veoma brza trka, kao i sve koje se trče na sličnim terenima. Već sam na prvoj uspeo da kiksnem (2 minuta) i do pred kraj sam išao dosta dobro. Nakon dosta brzog dela  na otvorenom, na 22. KT sam imao grešku od oko 2 - 3 minuta. Na kraju 53:46 minuta za stazu od 6900 metara, pa moglo je i bolje.

U letnjem delu u planu mi je odlazak na sledeće trke: Kopaonik, Tara i Hungaria Kup, možda još neka trka u Mađarskoj, ali videću kako se stvari budu odvijale.