Monday, September 29, 2014

Budapest 70.3 triatlon poludistanca

Posle više od godinu dana totalne neaktivnosti na blogu evo me nazad sa novom pričom, koja opet i nije baš povezana sa orijentiringom.

Negde početkom godine na poziv i nagovaranje od strane druga Nikše Lema sam odlučio da zajedno učestvujemo na triatlonu u Budimpešti sa 1.9 km plivanja, 90.1 km bike i 21.1 km trčanja. Izabrali smo Budimpeštu zbog blizine, profila staze i datuma održavana (avgust - računao sam da mi neće biti potrebno neopren odelo za plivanje, ali ipak...).  

Moj plan je bio da znatno popravim plivanje, koje mi je, iskreno govoreći, najslabiji deo. Međutim, ne ide sve baš onako kako planiraš u životu, dosta obaveza na poslu mi je oduzelo planirano vreme za treninge, tako da sam tek početkom jula počeo sa odlascima na plivanje. jedino kako sam uspevao da se uklopim je bilo u jutarnjim terminima pre posla zajedno sa  Mihailom Živkovićem, kome hvala na motivaciji i podršci (plivali smo na Adi od 6h). Kad god sam imao malo prostora, trudio sam se da odradim neki trkački trening (10-14km), malo bike i par spajanja bike-run. Ono što sam sigurno znao je da ću izvozati i istrčati predviđene distance, jedino me je plivanje "plašilo" da li ću ga izgurati.

Tih mesec dana do početka trke je proletelo, ja sam uspeo najduže da isplivam 1200m, Nikša je rezervisao smeštaj na samoj bike stazi trke, nekih 5-6km od starta i takmičarskog centra (triatlon sela). Start trke je bio u subotu, mi smo se našli u četvrtak, sa nama u sobi je bio i Luca (Nikšin prijatelj), tako da smo se nakom smeštanja nas trojica sa još par triatonaca iz Zagreba uputili do sela da se registujemo i uzmemo startne brojeve. Za petak je bilo zakazano ostavljanje stvari u zoni tranzicije, kao i jutarnje probno plivanje. Tu sam shvatio da će plivanje biti pakleno bez neoprena, zvanična temperatura vode je bila oko 19 stepeni, mada bliže Dunavu gde je bio okret je bila i znatno hladnija. Odlučio sam da ću startovati bez neoprena, pa kako bude.

Dan trke
Ustali smo rano, doručkovali i otišli do sela. Moja grupa je startovala u 9:35 nas oko 250. Stao sam na kraj grupe, kako bih izbegao udaranje i guranje. Nas par je bilo bez neoprena i krenuli smooo....

Lagano sam plivao boreći se sa hladnom vodom i talasima od takmičara ispred mene. Trudio sam se da ne razmišljam mnogo o tome šta će biti posle, već da se skoncentrišem i odradim ovaj segment do kraja. Plivalo se u rukavcu Dunava, staza je bila u obliku slova L. Kod okreta je voda bila toliko hladna da su mi noge utrnule, taj pojas je od nekih 10 - 15 metara, meni je delovalo kao da je više, počeo sam da razmišljam koliko dugo organizam može da izdrži u hladnoj vodi. Kombinovao sam kraul i prsno, više prsno, čak i prestigao neke takmičare. Cilj je bio ispred mene, gledajući u njega i bojeći bove sam dogurao do skretanja, još 200 metara i kraj plivanja.. Dok sam izlazio iz vode i trčao prem tranziciji znao sam da završavan trku. To je i najduže što sam do sada plivao - 1.9 km 54:47 minuta i 236. mesto u grupi.

U T1 sam se obrisao, komplet preobukao za bike segment, tresući se od hladnoće. Nisam imao problema sa traženjem bika, jedino je moj ostao okačen... seo i krenuo bike deo... 6:36 minuta

Vozila su se dva kruga sa leve i desne obale Dunava uz uspon i spust sa Budima. Krenuo sam lagano 27 -28kmh. Prvih cca 15 km nisam mogao da se ugrejem, kap znoja nisam pustio, koliko sam se smrznuo u vodi. celu trku sam vozio sam (no draft), mada je dosta takmičara vozilo u grupama rizikujući da dobiju penale. Tokom bike dela sam uzimao gelove, banane i hidrirao se za trkački deo, koristio sam okrepne stanice koliko god sam mogao, hvatajući bidone i okrepu u pokretu. Tokom trke sam malo i pojačavao ritam 33-34 kmh, čuvajući se za trčanje. 3:13:50 h i 223. mesto u grupi.

U T2 sam se preobukao za trčanje i krenuoo poslednji segment... 4:56 minuta

Trčala su se 4 kruga sa dve okrepne stanice. Krenuo sam sa 5:30 po km, drzao jedno vremo i onda smanjivao ... Nisam imao problema na trčanju, nisam hodao, kod okrepnih stanica sam usporavo da bih uzeo  vodu. 2:14:35 h i 221. mesto u grupi.

Ukupno vreme: 6:34:44

Navijanje je bilo fenomenalno, dosta ljudi uz stazu koji te bodre, poneki i viču tvoje ime, više nego dovoljno da stisneš zube i nastaviš do kraja, a pred kraj, dok trčiš po tepihu, nabaciš osmeh, podigneš visoko ruke i znaš da si završio.. neopisiv osećaj...

Moje planirano vreme je bilo oko 7 h, ovo ostvareno je više nego zadovoljavajućie, s obzirom koliko sam se malo pripremao i koliko sam rezervisano radio trku. Ima prostora za napredak, pa čak i ispod 6h da se ide na nekoj od sledećih trka, ali realno je očekivati 20 - 25 min bolje vreme, za početak :)

Na kraju hvala svima vama na podršci, razumevanju, motivaciji, savetima, verovanju, hvala i onima što nisu verovali, što sputavaju i koče, svi su doprineli da izdržim i završim...

Ono što je meni najbitnije da sam trku odradio u ritmu bez stajanja i hodanja, bez pada i povrede.. malo sam kalirao u težini, ali i to nadoknađujem višenedeljnim odmorom i pojačanom ishranom :)


Nekoliko fotografija sa trke